Niektorých kádehákov by som postavil mimo hry, tvrdí Béla Bugár

25.03.2013 Bratislava

Bratislava 25. marca (TASR) - Niektorí predstavitelia KDH sťažili šírením nepravdivých informácií o rokovaniach o spoločnom postupe Ľudovej platformy v jesenných voľbách do vyšších územných celkov uzatváranie ďalších dohôd pravice. Povedal to dnes predseda Mostu-Híd Béla Bugár v reakcii napríklad na informácie o dianí v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK).

Kresťanskí demokrati rokujú v NSK aj so Smerom-SD, preferujú pokračovanie tzv. slovenskej koalície bez maďarských strán. Most-Híd s tým má mať problém a údajne hovoril, že ak nebude v NSK koalícia Ľudovej platformy, nepodporí napríklad Ivana Uhliarika z KDH, ktorý kandiduje na šéfa Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). "Prenikli informácie, ktoré nie sú pravdivé. Ja by som niektorých kádehákov postavil za to mimo hry. Sťažili ďalšie možné dohody," povedal Bugár. Ktorých predstaviteľov KDH myslí, nepovedal. "Oni vedia," podotkol.

Zároveň potvrdil, že v NSK je s dohodou skutočne problém. "Budeme ďalej rokovať a bol by som veľmi rád, keby sme sa aj v Nitre dohodli. Budeme rokovať, aj keď vidím, že v Nitre nebude jednoduché sa dohodnúť," uviedol Bugár. Most-Híd sa vzhľadom na problémy v NSK bude usilovať minimálne o dohodu v siedmich krajoch.

Predseda KDH Ján Figeľ v tejto súvislosti potvrdil, že dohody ešte nie sú uzavreté. "Je to nedokončený sám osebe náročný proces," poznamenal. Snahu dohodnúť sa považuje za "súčasť úsilia o zmenu na Slovensku". Ak má niekde napríklad v Nitre dôjsť k výnimke, musí byť podľa Figeľa čitateľná.

Šéf SDKÚ-DS Pavol Frešo dodal, že jeho strana preferuje dohodu pravice vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch, a to nielen na spoločných kandidátoch na predsedov krajov, ale aj na miestnych poslancoch. "Náš cieľ je jasný, v ôsmich krajoch spoloční kandidáti na predsedu aj poslancov. Nepohneme sa ďalej v budovaní alternatívy, keď sa nedáme dokopy," vyhlásil Frešo.

Podobný názor má aj Bugár. "Zbytočne tu traja budeme stáť, ak nebudeme schopní ukázať skutočnú alternatívu voči Ficovi. Tú budeme vedieť ukázať len vtedy, ak vznikne taká dohoda, ktorá bude pevná a pochopiteľná pre všetkých občanov," uzavrel Bugár.
 

Vyberte región